تونل رادیال (Radial tunnel syndrome)

سندرم تونل رادیال در اثر افزایش فشار بر عصب رادیال در ساعد و آرنج  ایجاد می گردد. آسیب ها، تومورهای چربی غیر سرطانی (لیپومس)، تومورهای استخوانی و التهاب بافت ها می توانند باعث فشار وارد شدن به عصب رادیال گردند.
عصب رادیال یکی از سه عصب اصلی در بازوست. این عصب از گردن به قسمت پشت و بالای بازو عبور می کند. سپس قسمت بیرونی آرنج را رد کرده و به سمت ساعد و دست، پایین می رود. در آرنج، عصب رادیال به تونلی که از ماهیچه، تاندون و استخوان تشکیل شده وارد می شود که تونل رادیال نام دارد.

دلایل:

هرگاه عصب رادیال در طول مسیر عبورش از دست تحت فشار قرار بگیرد، باعث بروز درد و علائم سندرم تونل رادیال می گردد. تونل رادیال در آرنج یکی از شایع ترین نقاطی است که در آن احتمال فشرده شدن عصب زیاد است؛ چون از بین عضلات و تاندون های عبور می کند.
استفاده بیش از حد از بازو برای هل دادن یا کشیدن و استفاده بیش از حد از مچ دست برای پیچاندن، خم کردن و گرفتن می تواند باعث تحریک عصب رادیال و بروز درد شود. تکرار یک حرکت مثل خم کردن یا پیچاندن بازو یا مچ در برخی مشاغل یا در ورزش نیز ممکن است عصب رادیال را تحت فشار قرار دهد. با گذشت زمان علائم سندرم تونل رادیال، بروز می کند.

مراقبت:

درمان این بیماری مشکل است. مهمترین اقدام اولیه در درمان سندروم تونل رادیال اجتناب از انجام حرکاتی است که شدت درد را افزایش میدهند.
حرکت مکرر مچ دست به پشت موجب تشدید این بیماری میشود. چرخش مکرر مچ دست مانند پیچاندن مکرر پیچ گوشتی شدت در را بیشتر میکند. باید از هل دادن، کشیدن و گرفتن اشیاء با قدرت زیاد اجتناب کرد.
اگر درد شبها بیشتر میشود ممکن است یک آرنج بند سبک بتواند به شما کمک کند. استفاده از سرمای موضعی، استفاده از تحریک الکتریکی محل و انجام حرکات کششی عضلات ساعد اقداماتی هستند که یک فیزیوتراپ خوب میتواند در جهت کمک به بیمار از آنها بهره ببرد.
اگر بعد از چند ماه انجام اقدامات فوق درد بیمار کاهش نیافت ممکن است پزشک معالج تصمیم به استفاده از عمل جراحی بگیرد. در حین جراحی تمام مسیری که عصب رادیال از زیر عصب سوپیناتور و از داخل تونل رادیال عبور میکند در دید جراح قرار گرفته و نقاطی که در آنها به عصب فشار وارد میشود آزاد میشوند تا فشار از روی عصب رادیال برداشته شود.

علائم:

درد کسل کننده در بالای ساعد به سمت بیرون آرنج، یا پشت دست از علائم سندرم تونل رادیال است. اغلب درد زمانی ظاهر می شود که بیمار مچ یا انگشتان دستش را صاف می کند.
برخلاف سندرم تونل کوبیتال و سندرم تونل کارپال، در تونل رادیال به ندرت حالت بی حسی یا سوزن سوزن شدن مشاهده می شود زیرا عصب رادیال اصولا بر روی عضلات تاثیر می گذارد.
در سندروم تونل رادیال به علت تحت فشار قرار گرفتن عصب رادیال عضلات پشت ساعد و مچ ضعیف شده و بیمار در گرفتن و بلند کردن اشیاء دچار مشکل و ضعف میشود
تشخیص این بیماری مشکل است. برای بسیاری از بیماران در ابتدا تشخیص تنیس البو داده میشود. مهمترین راه تشخیص بیماری معاینه دقیق پزشک و دقت به محل درد است. ممکن است انجام تست الکترومیوگرافی یا نوار عصبی بتواند به تشخیص بیماری کمک کند.