زود انزالی (premature ejaculation)

اگر پیش از آن که مرد یا همسرش بخواهد انزال صورت بگیرد، زود انزالی رخ داده است. زود انزالی یک شکایت جنسی شایع است. برآورد ها متفاوت هستند، اما حدودا 1 نفر از 3 نفر می گویند زمانی این وضعیت را تجربه کرده اند.
تا زمانی که زود انزالی به ندرت اتفاق بیفتد، باعث نگرانی نمی شود. اما در صورت بروز موارد زیر یک مشکل جدی در نظر گرفته می شود:
  • همیشه و یا معمولا پس از گذشت یک دقیقه از دخول، انزال صورت بگیرد.
  • همیشه یا معمولا قادر نیستید انزال را در طول مقاربت به تاخیر بیندازید.
  • به همین دلیل احساس استرس و ناامیدی می کنید و از برقراری رابطه جنسی احتراز می کنید.
در زود انزالی هر دو عوامل روانشناختی و بیولوژیکی نقش دارند. اگرچه بسیاری از مردان احساس شرم می کنند که در مورد آن صحبت کنند، اما زود انزالی یک بیماری شایع و قابل درمان است. داروها، مشاوره ها و تکنیک های جنسی وجود دارند که موجب تاخیر در انزال می شوند.

تشخیص:

پزشک علاوه بر این که در مورد رفتار های جنسی و سابقه بیماری هایتان سوال می کند، معاینه فیزیکی هم انجام می دهد. اگر هم زود انزالی دارید و هم اختلال نعوظ، پزشک تجویز آزمایش خون می کند تا سطح هورمون مردانه -تستوسترون- شما را بررسی کند. در برخی موارد، پزشک توصیه می کند به متخصص ارولوژی یا مشاور روانی که متخصص اختلالات جنسی باشد مراجعه کنید.

دلایل:

علت دقیق زود انزالی ناشناخته است. در گذشته تصور می شد تنها علت آن روانی است، پزشکان اکنون می گویند زود انزالی شامل تعامل پیچیده عوامل روانی و بیولوژیکی است.
 

علل روانشناختی

عوامل روانشناختی که ممکن است نقش مهمی داشته باشند عبارتند از:
  • اولین تجربه های جنسی
  • سوء استفاده جنسی
  • تصور ناخوشایند از خود
  • افسردگی
  • نگرانی از زود انزالی
  • احساس گناه که موجب شتاب در برقراری رابطه جنسی می شود
 
عوامل دیگری که در زود انزالی نقش دارند عبارتند از:
  • اختلال نعوظ: مردانی که از نرسیدن یا حفظ نکردن نعوظ در طول رابطه جنسی نگرانند دچار الگویی از زود انزالی می شوند که تغییر آن دشوار است.
  • اضطراب: بسیاری از مردان مبتلا به زود انزالی دچار مشکل اضطراب هم هستند- ممکن است این مشکل به طور خاص در مورد عملکرد جنسی باشد یا مربوط به موضوعات دیگر هم باشد.
  • مشکلات ارتباطی: اگر قبلا در روابط جنسی تان با فرد دیگری به ندرت زود انزالی اتفاق می افتاد یا اصلا دیده نمی شد، احتمالا بین شما و شریک فعلی تان مشکلات ارتباطی وجود دارد.
 

علل بیولوژیکی

تعدادی از عوامل بیولوژیکی منجر به زود انزالی می شوند، از جمله:
  • میزان غیر عادی هورمون ها
  • میزان ناهنجار مواد شیمیایی مغز –انتقال دهنده های عصبی
  • التهاب و عفونت پروستات یا مجرای ادرار
  • صفات ارثی
 

عوامل خطر

عوامل مختلفی می توانند خطر ابتلا به زود انزالی را افزایش دهند، از جمله:
  • اختلال نعوظ: اگر گاهی و یا به طور مداوم در دستیابی یا حفظ نعوظ مشکل دارید، خطر زود انزالی در شما افزایش می یابد. ترس از ناتوانی در حفظ نعوظ ممکن است موجب شود آگاهانه یا ناخودآگاه در رفتار جنسی خود شتاب و عجله به خرج دهید.
  • فشار: فشارهای احساسی یا ذهنی در هر نقطه از زندگی در زود انزالی نقش دارند و موجب محدود کردن توانایی فرد در حفظ آرامش و تمرکز در رابطه جنسی شود.

مراقبت:

گزینه های متداول درمان زود انزالی شامل تکنیک های رفتاری، بی حسی موضعی، دارو درمانی و مشاوره می شوند. به خاطر داشته باشید که ممکن است پیدا کردن درمان مناسب شما مدت ها طول بکشد. درمان رفتاری به اضافه دارو درمانی معمولا موثر ترین روش است.
 

تکنیک های رفتاری

در بعضی موارد، پزشک توصیه می کند در یک مقطع زمانی از مقاربت پرهیز کنید تا فشار عصبی از روی شما برداشته شود.
 

ورزش های کف لگن

عضلات ضعیف لگن موجب ناتوانی در به تاخیر انداختن انزال می شود. تمرینات لگن -ورزش های کِگل Kegel-  به تقویت این عضلات کمک می کنند.
برای انجام این تمرینات:
  • عضله لگن را پیدا کنید: برای شناسایی عضلات کف لگن، ادرار خود را در میانه راه متوقف کنید یا با انقباض ماهیچه ها از خروج گاز معده جلوگیری کنید. این مانورها از عضلات کف لگن استفاده می کنند. هنگامی که عضلات کف لگن را شناسایی کردید، می توانید تمرینات را در هر موقعیتی انجام دهید. احتمالا در ابتدا دراز کشیدن برایتان راحت تر است.
  • تکنیکتان را کامل کنید: عضلات کف لگن را منقبض کنید، مدت سه ثانیه انقباض را حفظ کنید و سپس سه ثانیه رها کنید. چند بار این کار را تکرار کنید. هنگامی که عضلات شما قوی تر شدند، سعی کنید تمرینات کگل را در حالت نشسته، ایستاده یا پیاده روی انجام دهید.
  • تمرکز خود را حفظ کنید: برای دریافت بهترین نتیجه، فقط بر عضلات کف لگن تمرکز کنید. مراقب باشید که ماهیچه های شکم، ران یا باسن را درگیر نکنید. نفستان را حبس نکنید، در عوض در طول تمرین به راحتی نفس بکشید.
  • 3 بار در روز تکرار کنید: روزانه حداقل سه ست 10 تایی این تمرین را انجام دهید.
 

تکنیک مکث- فشار

 این روش به شرح زیر است:
1-فعالیت جنسی را به طور معمول شروع کنید تا زمانی که احساس کنید تقریبا آماده انزال هستید.
2-از همسرتان بخواهید انتهای آلت تناسلی تان جایی که سر آن -گلنس- به شفت می رسد را بفشارد و برای چند ثانیه نگه دارد تا زمانی که میل به انزال از بین برود.
3- در صورت لزوم از همسرتان بخواهید باز هم این کار را تکرار کند.
با تکرار چند باره این کار می توانید بدون انزال دخول را انجام دهید. پس از چند مرتبه تمرین، متوجه می شوید چگونه به تاخیر انداختن انزال را به عادتی تبدیل کنید که دیگر نیازی به تمرین مکث- فشار نداشته باشد.
اگر تکنیک مکث- فشار موجب درد یا ناراحتی شود، روش دیگری را امتحان کنید؛ مدتی از تحریک جنسی دور بمانید تا سطح انگیختگی و تحریک کاهش یابد آن گاه دوباره شروع کنید. این روش به عنوان روش توقف-شروع شناخته می شود.

 

کاندوم

کاندوم حساسیت آلت تناسلی را کاهش می دهد و به تاخیر انزال کمک می کند. کاندوم های تاخیری حاوی مواد بی حس کننده خفیف مانند بنزوکایین یا لیدوکایین هستند یا از لاتکس ضخیم تر به منظور تاخیر انزال تهیه شده اند.
 

داروها

بی حسی موضعی

برای درمان زود انزالی استفاده از کرم ها و اسپری های بی حسی که حاوی موادی مانند بنزوکایین، لیدوکایین یا پریلوکایین هستند توصیه می شود. این محصولات 10 تا 15 دقیقه قبل از رابطه جنسی به آلت تناسلی مالیده می شود و موجب کاهش احساس و کمک به تاخیر در انزال خواهند شد.
با اینکه محصولات موضعی بی حس کننده موثر هستند و باعث بروز ناراحتی نمی شوند، اما عوارضی هم در بر دارند. به عنوان مثال، برخی از مردان می گویند به طور موقت حساسیت جنسی خود را از دست می دهند و با کاهش لذت جنسی مواجه می شوند. گاهی هم همسران آن ها این اثرات را گزارش کرده اند.
 

داروهای خوراکی

بسیاری از داروها ارگاسم را به تاخیر می اندازند. اگر چه هیچ کدام از این داروها به طور خاص برای درمان زود انزالی مورد تایید اداره غذا و داروی آمریکا قرار نگرفته اند، اما برخی از این داروها به این منظور استفاده می شوند؛ از جمله داروهای ضد افسردگی، مسکن ها و مهارکننده های فسفودی استراز نوع 5.
  • داروهای ضد افسردگی: مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین -SSRIs- مانند اس سیتالوپرام، سرترالین، پاروکستین یا فلوکستین
به نظر می رسد موثرترین دارو در این زمینه پاروکستین است. این داروها معمولا 5 تا 10 روز طول می کشد تا اثرکنند. اما برای اینکه بتوانید کاملا اثر آن ها را مشاهده کنید نیاز به دو تا سه هفته زمان دارید.
اگر SSRI ها زمان انزال را بهبود ندهند، پزشک احتمالا داروی افسردگی سه حلقه ای کلومیپرامین تجویز می کند. عوارض جانبی ناخواسته داروهای ضد افسردگی شامل تهوع، تعریق، خواب آلودگی و کاهش میل جنسی است.
  • مسکن ها: ترامادول دارویی است که معمولا برای بهبود درد استفاده می شود. همچنین باعث تاخیر در انزال می شود. عوارض جانبی ناخواسته به صورت تهوع، سردرد، خواب آلودگی و سرگیجه نمایان می شوند.
ترامادول را نمی توان با مهارکننده های بازجذب سروتونین مصرف کرد.
  • مهار کننده های فسفودی استراز نوع 5: سیلدنافیل، تادالافیل یا وردنافیل. عوارض جانبی ناخواسته شامل سردرد، گرگرفتگی و سوء هاضمه است. این داروها معمولا در صورت استفاده همزمان با SSRI موثرترند.
 

درمان های احتمالی در آینده

تحقیقات نشان می دهد داروهای متعددی می توانند در درمان زود انزالی مفید باشند، اما مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است. این داروها عبارتند از:
  • داپوکسیتین
  • مودافینیل
  • سیلودوسین
 

مشاوره

بعضی از عوامل بروز این مشکل روانی هستند. به شما توصیه می کنیم حتما به یک مشاور مجرب در زمینه روابط زناشویی مراجعه کنید. احساس اضطراب، خجالت و عصبانیت از بروز زود انزالی در طی روابط جنسی برای شما مشکلات روحی متعددی به همراه خواهد آورد که در صورت مشاوره با یک کارشناس مجرب همه عوارض را پشت سر خواهید گذاشت و به سادگی درمان خواهید شد.
 

طب جایگزین

چندین روش درمان جایگزین از جمله یوگا، مدیتیشن و طب سوزنی مورد مطالعه قرار گرفته است. اما برای ارزیابی اثربخشی این درمان ها، تحقیقات بیشتری لازم است.

علائم:

علامت اصلی زود انزالی، عدم توانایی در کنترل انزال بیش از یک دقیقه پس از دخول است. زود انزالی به دو گروه دسته بندی می شود:
  • دایمی–اولیه: همیشه به آن دچار بوده اید و با اولین رفتار جنسی تان آغاز شده است.
  • اکتسابی –ثانویه: پس از آن که مدتی را بدون تجربه زود انزالی گذرانده اید دچار آن شدید.
بسیاری از مردان احساس می کنند دارای علایم زود انزالی هستند، اما علایم آن ها با معیارهای تشخیص زود انزالی مطابقت ندارد. این افراد معمولا زود انزالی متغیر طبیعی دارند یعنی در برخی دوره ها انزال سریع و در برخی دوره ها انزال طبیعی را تجربه می کنند.
 متوسط ​​زمان انزال از شروع مقاربت حدود پنج دقیقه است.

 

 عوارض جانبی

زود انزالی موجب بروز مشکلاتی در زندگی شخصی می شود، از جمله:
  • مشکلات روانی و استرس: یک عارضه شایع زود انزالی استرس است.
  • ناباروری: اگر انزال در داخل واژن اتفاق نیفتد لقاح و باروی با مشکل همراه می شوند.