اخبار و مقالات
10 قاشق شکر در هر بطری نوشابه!

برخی از کشورها، استاندارد مصرف نوشابههای گازدار را به زیر 8 لیتر هم رساندهاند. یکی از مهمترین زیانهایی که برای مصرف نوشابههای گازدار عنوان میشود، خطرهای ناشی از دریافت قند فراوان آنهاست.
اسید فسفریک و دیاکسیدکربن موجود در این محصولات هم که باعث تولید گاز میشوند، عوارض زیادی برای مصرفکننده دارند.
هر قوطی نوشابه چقدر قند دارد؟
قند هر قوطی نوشابه گازدار، برابر با 10 قاشق غذاخوری شکر است. این مقدار نوشابه، حدود 150 تا 200 کیلوکالری انرژی دارد. حالا فکرش را بکنید فردی که در یک وعده، بیش از یک لیوان یا یک قوطی کوچک نوشابه مصرف میکند، چه مقدار قند و کالری به بدنش میرساند؟
مضرات مصرف نوشابههای گازدار
از بحث چاقکنندگی نوشابههای گازدار که بگذریم، مصرف این نوشیدنیهای بسیار شیرین میتواند تحریک کاذب ترشح انسولین و بالا رفتن کاذب سطح قند خون را در پی داشته باشد. در نتیجه، به مرور زمان احتمال بالا رفتن مقاومت بدن به انسولین بالا میرود و زمینه ابتلا به دیابت، بهخصوص در آنهایی که از نظر سابقه خانوادگی مستعد ابتلا هستند، فراهم میشود.
از طرف دیگر، وقتی اسید فسفریک و دیاکسید کربن موجود در نوشابهها، وارد معده میشود، pH اسیدی آن را خنثی و هضم را مختل میکند. کافئین موجود در نوشابهها هم 30 تا 40 دقیقه بعد از ورود به بدن، بهخصوص در بچهها مشکلات مختلفی مانند گشادی مردمک چشم یا افزایش اضطراب و استرس ایجاد میکند. بهعلاوه، حدود یک ساعت بعد از جذب قندها و ترکیبهای موجود در نوشابههای گازدار، جذب عناصر فلزی و نادر موجود در بدن مانند کلسیم، منیزیم، روی و آهن پایین میآید و به این ترتیب، متابولیسم پایه افزایش مییابد. زیادهروی در مصرف این محصولات، باعث میشود کلیهها هم دیگر قادر به دفع مناسب اسید فسفریک نباشند. از طرفی، با برداشت کلسیم از بافت استخوانی، امکان افزایش رسوب آنها در کلیه و احتمال ایجاد سنگ کلیه بهوجود میآید. برداشت کلسیم از بافت استخوانی منجر به پوکی استخوان نیز می شود.
واردات بی رویه محصولات جدید با وجود اینهمه مضرات
نوشابههای زیرو، لایت و رژیمی؛ دروغ تبلیغاتی!
بهترین جایگزینهای نوشابههای گازدار
اقدامات صورت گرفته برای کاهش مصرف نوشابههای گازدار در کشور
از طرف دیگر، اقدام موفق دیگری که میتواند در روند تولید و میزان مصرف برخی خوراکیهای مضر مانند نوشابههای گازدار اثر بگذارد، افزایش مالیات بر ارزش افزوده چنین محصولاتی است. زمانی که مالیات بالا میرود، قیمت تمامشده محصول کمارزشی مانند نوشابه هم افزایش مییابد و قدرت خرید برای تهیه چنین کالایی که جزو کالاهای اساسی هم نیست، کم میشود. به این ترتیب، تعادلی در روند تولید و مصرف نوشابه در ایران مانند تمام دنیا، اتفاق میافتد. زمانی که مردم، تفاوت بسیار چشمگیری بین قیمت یک بطری نوشابه گازدار با یک بطری آب معدنی یا دوغ بدون گاز ببینند، احتمالا درصدد خرید محصول سالمتر و به مراتب ارزانتر برمیآیند. این در حالی است که کم بودن تفاوت قیمت این نوشیدنیها در سالهای اخیر، افزایش مصرف نوشابه را به دنبال داشته است. اگر این اتفاق نیفتد، هزینههای درمانی بیشتری به دلیل افزایش مصرف نوشابههای گازدار، بر دوش جامعه خواهد افتاد.
از طرف دیگر، باید نحوه عرضه و توزیع خوراکیها و آشامیدنیهای مضر هم کنترل شود. درواقع، خود مردم با کمک آموزش و پرورش و اولیای مدرسه، باید دست در دست هم بدهند تا کاهش مصرف نوشابههای گازدار از سنین مدرسه آغاز شود؛ یعنی باید قانونی در جهت ممنوعیت مطلق فروش نوشابه در بوفه مدارس و حتی مغازههای اطراف مدارس وضع و اجرا شود تا امروزه با آمارهایی که نشان میدهند حدود 60 درصد بچههای بالای 12 سال، روزی 1 بار نوشابه میخورند، مواجه نباشیم./