اخبار و مقالات
حقایقی درباره چربیهای خوب، بد و حد واسط

برای سالها چربی تنها یک کلمه چهار حرفی بود و ما ترغیب میشدیم تا حد ممکن آن را از رژیم غذایی خود حذف کنیم. بنابراین ما به غذاهای کم چربی روی آوردیم، اما این تغییر رویه باعث سلامت بیشتر ما نمیشود، چون ما به چربی مفید و سالم و به همان میزان پرهیز چربیهای بد نیاز داریم. بدن شما به چربی برخی از غذاها نیاز دارد. آنها منبع مهمی برای انرژی هستند و به شما برای جذب برخی ویتامینها و مواد معدنی کمک میکنند.
چـربـی بـد
چربیهای حدواسط
چربیهای خـوب
1-چربیهای با یک پیوند دوگانه اشباعنشده: وقتی در یک رستوران ایتالیایی نان خود را در روغن زیتون فرو میبرید، عمدتا در حال دریافت چربیهایی با یک پیوند دوگانه اشباع نشده هستید. این نوع چربیها تنها یک پیوند دوگانه کربن- کربن دارند. در نتیجه آنها2 اتم هیدروژن کمتر از چربیهای اشباعنشده و یک خمیدگی در محل پیوند دوگانه دارند. این ویژگی موجب مایع ماندن این نوع چربیها در دمای اتاق میشود. منابع خوب این نوع چربیها شامل روغن زیتون، روغن بادام زمینی، روغن کانولا، اغلب مغزهای خوراکی و به همان میزان روغن گلرنگ (safflower) دارای میزان بالای اسید اولئیک و روغن آفتابگردان هستند. کشف این موضوع که مصرف این چربیها میتواند مفید باشد برگرفته از بررسی در دهه 60میلادی است. این بررسی نشان داد که افراد ساکن در یونان و سایر بخشهای نواحی مدیترانهای با وجود یک رژیم غذایی حاوی چربی بالا میزان پایینی از بیماریهای قلبی دارند. چربی اصلی رژیم غذایی آنها چربی حیوانی رایج در کشورهایی با نرخ بالاتر بیماریهای قلبی نیست، بلکه روغن زیتون است که عمدتا حاوی چربیهای با یک پیوند دوگانه اشباع نشده است. این یافتهها موجی از علاقه به مصرف روغن زیتون و رژیم غذایی مدیترانهای، یک الگوی غذایی که امروزه به عنوان انتخابی سالم و مفید مورد توجه قرار میگیرد، بهوجود آورد. با وجودی که برای دریافت روزانه این نوع چربیها هیچ میزان توصیه شدهای وجود ندارد، انستیتوی پزشکی آمریکا استفاده هرچه بیشتر آنها به همراه چربی با چند پیوند دوگانه اشباع نشده را برای جایگزین کردن چربیهای ترانس و اشباع شده توصیه میکند.
2-چربیهای با چند اشباع: وقتی شما روغن سرخکردنی را در ماهیتابه میریزید، احتمال زیادی وجود دارد که در حال استفاده از چربیهایی با چند پیوند اشباع نشده باشید. روغن ذرت، روغن آفتابگردان و روغن گلرنگ از رایجترین نمونهها هستند. این چربیهای اشباع نشده چربیهای حیاتی و ضروری هستند که بدن برای عملکرد طبیعی به آنها نیاز دارد، اما قادر به ساختن آنها نیست. بنابراین باید آنها را از طریق غذا دریافت کنید. این نوع چربیها برای ساختن غشاهای سلولی و پوشش اعصاب مورد استفاده قرار میگیرند. آنها همچنین برای انعقاد خون، حرکت ماهیچهها و التهاب مورد نیاز هستند.
چربی اشباع نشده دو یا چند پیوند دوگانه در زنجیره کربنیاش دارد و شامل دو گروه اصلی اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است که شماره آنها به فاصله بین ابتدای زنجیره کربنی و اولین پیوند دوگانه برمیگردد. هردو گروه این چربیها واجد مزایای بهداشتی هستند. مصرف چربیهای با چند پیوند اشباعنشده به جای چربیهای اشباعشده یا کربوهیدراتهای بسیار تصفیه شده میزان کلسترول بد یا LDL را کاهش و وضعیت کلسترول خون را بهبود میبخشد. همچنین موجب کاهش میزان تریگلیسیرید خون میشود. منابع خوب اسیدهای چرب امگا3 ماهیهای چرب نظیر سالمون (ماهی آزاد) ، گورماهی یا ماهی ماکرو (mackerel)، ساردینها، بذر کتان، گردو، روغن کانولا و روغن سویای غیرهیدروژنه هستند. اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است به جلوگیری و حتی درمان بیماریها و حملات قلبی کمک کرده و بهعلاوه در کاهش فشار خون، افزایش LDL، کاهش تریگلیسریدها سهیم هستند و از ایجاد اختلالات کشنده ریتم قلب ممانعت کنند. شواهد همچنین نشان میدهند که این چربیها ممکن است در کاهش نیاز به درمان بهوسیله داروهای کورتونی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مفید باشند. یک بازبینی سیستماتیک شواهد بهوسیله «سازمان پژوهش و کبفیت مراقبت بهداشتی»، نشان داد که بررسیها درباره ارتباط بین مصرف امگا 3و طیف گستردهای از پیشرفتهای درمانی دیگر، نظیر کاهش خطر بروز زوال عقل زودرس، غیرقطعی هستند و برخی از آنها خطاهای اساسی در طراحی دارند. اسید چرب امگا 6 نیز برای محافظت در برابر بیماریهای قلبی نقش دارد. غذاهای غنی از اسید لینولئیک و اسیدهای چرب امگا 6 دیگر شامل روغنهای گیاهی نظیر روغن گلرنگ، سویا، آفتابگردان، گردو و روغن ذرت هستند./